Biološki uzročnici oštećivanja arhivskoga gradiva

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- 0 Flares ×

Insekti, mikroorganizmi i glodavci mogu biti pošast za dokumente na papiru, koži ili pergameni. Ova oštećenja su ponekad jasno vidljiva, ali često vrlo kasno privuku pažnju. Samo iskusno i osposobljeno osoblje može djelovati preventivno, otkriti biološko oštećivanje već na početku i suzbiti ga pravovremeno.U arhivima se može naći nekoliko desetaka vrsta insekata. Svaka obitelj insekata odgovorna je za karakteristična oštećenja i u većini slučajeva tek ispitivanje dokumenata dopušta točnu identifikaciju uzročnika oštećenja.
Mnogi insekti i plijesan vole tople, vlažne uvjete. Hladnoća i suhi zrak koče njihovu aktivnost i razvoj (već temperatura od 25 Celzijusovih stupnjeva, uz 60% RV će ih prilično obeshrabriti dok će njihov razvoj biti znatno usporen pri temperaturi 15-18 stupnjeva i pri relativnoj vlazi 45-50%). Ako je neophodno, treba sniziti temperaturu i vlagu u prostoriji  poboljšavajući cirkulaciju zraka, instalirajući klimatizacijski uređaj ili isušivač zraka.

Insekti
Najezdu insekata nemoguće je prepoznati i procijeniti a priori golim okom, bez prethodnog ispitivanja. Ponekad je potrebno konzultirati entomologa. Štete koje insekti čine razlikuju se od vrste do vrste, ali i njihovog životnog stadija: jesu li jajašca, larve, mladi ili odrasli. Odrasli insekti polažu svoja jajašca u izvor hrane. Nakon određenog razdoblja (od nekoliko dana do više mjeseci ) jajašca se otvaraju i postaju larve. Mlade larve čine štetu konzumirajući hranu dok ne odrastu. Kad odrastu neki od ovih insekata ne traže hranu, nego se pare, reproduciraju i ugibaju. U arhivima se najčešće sreću: srebrna ribica, knjiška uš, moljci, crvotočine i žohari.

_srebrna_ribicaSrebrna ribica 
Mrkvastoga izgleda, dugačka je 12 mm i prepoznatljiva po srebrnkastome tijelu metalnoga sjaja i vrlo brzim valovitim pokretima. Aktivna je noću u toplom prostoru. Hrani se škrobom, dekstrinom i celulozom, naročito s novih vrsta papira. Uzrokuje nepravilne erozije na površini dokumenta.

_knjiska_usKnjiška uš
Insekt dugačak oko 1 mm, bijelo-smeđeg poluprozirnog tijela.
Traži vlažne uvjete, hrani se papirom, plijesni, lišajima, škrobom, organskim ljepilom, tkaninama, svilom, kožom i uginulim insektima.

_moljacKućni moljac
U arhivskim spremištima može se naći pet vrsta moljaca. Veliki su od 6 do 14 mm. Smeđi kućni moljac varira bojom od svijetle do tamnosmeđe, dok su mu krila posuta svjetlijim pjegicama. Može ih se vidjeti u svako doba godine, ali lete od svibnja do listopada. Žive u krznu, koži, svili, pamuku, lanu, vuni, škrobu i organskome ljepilu. Štetu čine zapravo ovalne čahure dugačke oko 10 mm koje odrasli moljci ostavljaju u šupljinama koje su izdubili u koži i papiru. Larve u čahurama mogu ostati nepokretne kroz dugo razdoblje, jer  će one izrovati van tek kad okolni uvjeti  omoguće njihovo preživljavanje.

_beetleCrvotočine
Velike su 3 – 4 mm, oklopljenog ovalnog tijela, tamne, smeđe-crvene boje. Odrasle crvotočine prostiru svoja jajašca veličine od 0,35 do 0,55 mm u drvo ili knjige prošarane tunelima koje su probile dok su bile larve. Blijedožute larve su poput glistica i velike su do 6 mm. Stadij larve traje oko šest tjedana, ali može trajati i godinama, dok se ne steknu povoljni uvjeti da odrasla crvotočina iziđe iz “galerije”.

_croachŽohar
Tamno smeđe tijelo im je dugačko 11 – 13 mm. Žive u vlažnim, mračnim i toplim uvjetima. Jedući škrob, plijesan, ljepilo, uveze knjiga, bjelančevine i druge organske tvari žohari oštećuju papir, karton, odjeću i namještaj.  Uzrokuju nepravilne površinske erozije i mrlje.

Znakovi po kojima možemo prepoznati pojavu insekata u arhivu:

 • Živi insekti, jajašca, odrasli ili larve najčešće se nalaze unutar ili između knjiga i papira, u pukotinama polica (naročito drvenih polica). Gradivo treba ispitati izbliza  budući da se srebrna ribica, knjiška uš i drugi insekti teško mogu primijetiti zbog njihove boje i veličine.
 • Ostaci insekata, uključivo cijelo tijelo i dijelove tijela, nalaze se na prozorskim daskama, uz hrbat knjiga, duž uveza knjige i u pukotinama polica.
 • Feces: crne kuglice, sumnjive hrpice ili fina prašina poput pijeska. Boja fecesa obično je slična onome čime se insekti hrane. Ako je hrpica prisutna ispod gradiva svaki put kad oko njega čistimo pod, to gradivo vjerojatno je napadnuto aktivnom populacijom insekata.
 • Vidljiva šteta: rupe ili tuneli u gradivu, izjedena površina listova

Mikroorganizmi
Kontaminacija gradiva mikroorganizmima očituje se degradacijom celuloznih vlakana (ona gube otpornost) i njihovom pigmentacijom. Papir postaje krhak, pergamena trošna, koža ukočena, tinta gubi boju. Od mikroorganizama, u arhivima se najčešće susreću plijesni i bakterije.

plijesanPlijesni su mikroskopski sitne gljivice koje formiraju nakupinu – micelij. Nesposobne su asimilirati ugljik iz zraka i žive parazitirajući na drugim organizmima. Spore plijesni su klice prisutne u zraku, u prašini i na gradivu, a reproduciraju se diseminacijom. Na  klijanje spora utječu klimatski uvjeti: veća vlaga i viša temperatura pospješuju kinetiku njihova razvoja. Plijesni napadaju papir, ljepilo, kožu, pergamenu, drvo, tkanine i drugo, naročito u prisutnosti relativno visoke vlažnosti i topline. Plijesni mogu biti sjajnih boja, crne ili bijele, ovisno o vrsti. Prepoznaju se kao bijele, zelene, crvene ili crne mrlje kružnog oblika te po mirisu plijesni. Aktivna plijesan izgleda prljavo ili sluzavo. Uspavana plijesan je suha, poput talka. Neke vrste plijesni su toksične pa nakon kontakta s njima treba potražiti savjet mikologa. Teško prepoznatljiva od nestručnjaka, plijesan mora biti podvrgnuta laboratorijskoj analizi.

Bakterije su jednostanična bića, nevidljiva golim okom, brzo se razmnožavaju i za nekoliko sati formiraju kolonije od više milijuna jedinki.  Reproduciraju se  klicama koje mogu ostati u stanju mirovanja za nepogodnih klimatskih uvjeta. Neke vrste bakterija razvijaju se na dokumentima u slučaju povišene vlage i temperature, naročito nakon elementarnih nepogoda (poplava, izljeva vode ili požara gašenih vodom).

miskoGlodavci, miševi i štakori, hrane se ljepilom i kožom, često prljaju papir i trgaju ga da bi sagradili gnijezda za svoju mladunčad. Takav papir bit će u dronjcima s rupama na rubovima i znakovima zuba.

Osim po vidljivoj šteti na gradivu, pojavu glodavaca u arhivu ustanovit ćemo po neugodnom mirisu ili otkrićem njihova fecesa.

Ispitivanje biokontaminacije
Utvrđivanje stupnja biokontaminacije zraka i površina (zidova, polica, dokumenata) predstavlja jednu od najvažnijih mjera procjene rizika i utječe na izbor postupaka. Pri tome se rabe uređaji za ispitivanje zraka baždareni za mjerenje zračne biokontaminacije (SAS, Système – Air – Surface). Da bi se postigla točna slika biokontaminacije prostora, nužno je nacrtati “kartu” tj. izraditi više uzoraka biokontaminacije prema rasporedu spremišta, polica, smještaju klimatizacijskih otvora, cirkulaciji osoblja itd. Te analize imaju smisla samo ako se periodički provode svaka tri mjeseca. Analiza dobivenih rezultata dopušta određivanje srednje razine i stabilnosti biokontaminacije, otkrivanje varijacija i izmjeru učinkovitosti sredstava za filtriranje zraka. Tek nakon što se završi ovaj posao bit će moguće razmotriti mjere koje treba poduzeti.

Prevencija
Prevencija je uvijek bolja od potrebe da se odgovara na napad štetočina. Da bismo pravilno preventivno djelovali moramo znati odgovore na sljedeća pitanja: kolika šteta je prihvatljiva? Koliko štetočina određene vrste će biti tolerirano? Da li će se poduzeti mjere čim se primijeti jedan žohar ili tek kad se primijeti njih deset? Je li već jedna srebrna ribica previše? Kuda štetočine ulaze, kako se razmnožavaju, čime se hrane, gdje se skrivaju?
Jedan od najvažnijih oblika prevencije su higijenske mjere budući da većina insekata živi u prašnjavim, prljavim i tamnim uvjetima i ne vole mjesta gdje ih se ometa čišćenjem i prozračivanjem. Prašina sadrži brojne spore plijesni i bakterije koje će uz dovoljno vlage i topline u ustajalom zraku brzo početi svoje klijanje. Ako se gradivo, police i spremišta redovito čiste od prašine i provjetravaju, ovaj rizik se smanjuje. Životinjske izlučevine i smeće u blizini zgrada privlače glodavce i žohare. Potrebno je redovno uklanjanje otpada, čišćenje podova i čišćenje prilaza zgradi. Svakako treba rabiti usisavače budući da uklanjaju insekte, ličinke, jajašca i ostatke s područja koja su teško dostupna. Zidovi spremišta mogu se obojiti insekticidnom, fungicidnom ili baktericidnom bojom. Moguće je provoditi periodičnu dezinfekciju podova postupkom zaprašivanja. Rupe i napukline u zidovima zgrade treba redovito popravljati kako ne bi olakšali prodor insekata, glodavaca i prašine. Osim toga, može se mnogo učiniti i ugradnjom vrata koja se automatski zatvaraju, zatvaranjem prozora ili postavljanjem prozorskih mreža, uklanjanjem problema s vodom i vlagom, uporabom odgovarajućeg vanjskog svjetla koje će manje privlačiti insekte, te uklanjanjem cvjetnica i biljaka koje se nalaze neposredno uz zgradu. Mreže treba stavljati i na ventilacijske otvore i kanalizacijske cijevi kako bi se spriječio prodor glodavaca i insekata. U ove aktivnosti treba uključiti sve osoblje koje radi u arhivu, naročito portire i osoblje zaduženo za održavanje.

Strategija intervencije
Bez obzira na to o kojoj je vrsti kontaminacije riječ, treba intervenirati na nivou spremišta. U suprotnom može se očekivati ponovna pojava štete. Često je nužno privremeno preseliti gradivo na drugo mjesto da bi se u spremištu mogla provesti učinkovita dezinfekcija. Treba izabrati najmanje škodljiv postupak (npr. ako su knjige pune srebrnih ribica, izbjegavati ćemo uporabu kemikalija – jednostavno ćemo ih ručno očistiti, rabeći usisavač ili meku četku). Ako nije sigurno da su štetočine aktivne, očistit ćemo taj dio spremišta, gradivo staviti u hermetički zatvorenu plastičnu vreću i promatrati niz tjedana kako bi se ustanovilo ima li u njemu znakova aktivnog napada insekata.

Ne-kemijski postupci
Najbolji način za prevenciju i za sprečavanje najezde plijesni je uklanjanje uvjeta koji bi mogli omogućiti njezin razvoj: visoka temperatura, visoka relativna vlaga, ustajali zrak, tama. Nakon što se procijenila šteta na dokumentima, dobro je izolirati ih kako bi se izbjegla diseminacija spora. To se mora izvesti pažljivo, smještajući dokumente u hermetički zatvorene plastične vreće. Ukoliko se plijesan pojavila, prvo treba osušiti napadnuto gradivo. Ako vlažni i pljesnivi materijal ne može biti odmah osušen, možda se može stabilizirati zamrzavanjem. Smještaj takvoga materijala u zamrzivač neće uništiti plijesan, ali će ipak dovesti plijesan u uspavano stanje dok ne dođe vrijeme kad će biti moguće primijeniti odgovarajući postupak za uklanjanje plijesni.
Nemojte pokušavati ukloniti aktivnu plijesan! Ona bi se mogla samo proširiti i razmazati. Plijesan koja zadržava aktivnost i nakon zamrzavanja ili nakon što je materijal na kojem se nalazi suh, mora se nakratko (1 – 2 sata) izložiti sunčevom ultraljubičastom zračenju. Pri tome treba biti vrlo oprezan jer previše zračenja može ubrzati propadanje gradiva. Osim toga, nagle promjene temperature mogu dovesti do kondenzacije ili do velike vlage, a to može potaknuti razvoj plijesni. Uspavane spore plijesni reaktivirat će se ponovno čim uvjeti budu povoljni. Zato ih treba ukloniti  četkanjem ili usisavanjem (usisavačem  s potpunim filtrom). Prilikom četkanja treba rabiti mekanu, čistu četku svijetle boje i nježne pokrete. Zamjena prljave četke često preventivno sprečava razmazivanje plijesni s jednog predmeta na drugi. Ovaj postupak mora biti izveden na otvorenom ili u prostoriji predviđenoj za tu svrhu kako ostalo gradivo ne bi bilo inficirano.
Prema savjetima stručnjaka, moguća je dezinsekcija zamrzavanjem dokumenata. Ova je metoda alternativa zaprašivanju kemikalijama i vrlo učinkovita za uništenje većine insekata, bez obzira na to u kojem su razvojnom stupnju.
Proces zamrzavanja mora biti brz i dovoljno dugo se mora održavati niska temperatura (barem –20 stupnjeva C).
Postupak zamrzavanja je sljedeći: gradivo umotati u plahtu, ručnik ili neki drugi upijajući materijal. Taj materijal će pokupiti svu kondenzaciju. Smjestiti umotano gradivo u plastičnu vreću i hermetički je zatvoriti. Vreću ostaviti u zamrzivaču barem dva tjedna. Kad se gradivo izvadi iz zamrzivača, ostavi se omotano u vreći nekoliko sati dok se ne izjednači sa sobnom temperaturom. Vrlo je važno uvjeriti se da gradivo nije oštećeno snižavanjem temperature i da je kondenzacija pod nadzorom (tj. treba vrlo sporo povećavati temperaturu) Fotografije se ne smiju zamrzavati (jer se sastoje od više materijala i mogu popucati). Papir se dobro zamrzava.

Kemijski postupci
Kemijske postupke u svrhu dekontaminacije moraju provoditi stručnjaci koristeći rješenja kontrolirana od istraživačkih laboratorija u skladu s tehnikama konzervacije dokumenata. Kemijski postupci su posljednji izlaz. Pesticidi mogu uzrokovati štetu na gradivu i naškoditi ljudskom zdravlju. Često nisu učinkoviti i možda neće uništiti jajašca koja će se izleći niz tjedana poslije i iznova započeti razvojni ciklus. Treba rabiti što manje kemikalija, biti siguran da su one koje rabimo zaista i odgovarajuće,  te izabrati najmanje toksičan  pesticid. Kriteriji pri izboru pesticida su sljedeći :

 • maksimalna učinkovitost: treba dobro proučiti i identificirati uzročnike i poznavati njihov razvojni ciklus kako bi se mogao izabrati pesticid dovoljno širokog spektra koji će ih uništiti.
 • neškodljivost za arhivsko gradivo: pesticidi su sastavljeni od aktivnih tvari kojima su dodani drugi proizvodi (otapala, boje, stabilizatori, itd). Ove komponente mogu biti škodljive za neke materijale (njihov učinak može biti trenutan ili rezidualan)
 • neškodljivost za ljude: kemijske komponente često nose rizik od toksičnosti, trenutni (slučajnim kontaktom) ili kronični (učestalim kontaktom s malim dozama pesticida)

Dva najčešća kemijska postupka koja se primjenjuju u arhivima su: špricanje (spraying) i zaprašivanje (fumigation) insekticidima. Oba postupka mogu biti opasna i destruktivna i mogu ih provoditi samo iskusni stručnjaci. U prošlosti je u arhivima bila učestala primjena etilen-oksida (ETO), vrlo zapaljivog obojenog plina. Vrlo učinkovit, ETO je jedini proizvod koji je istovremeno insekticid, baktericid i fungicid. Miriše poput etera. Tretman etilen-oksidom traje oko 6 sati, nakon toga potrebno je  više dana  provjetravati gradivo u prostoriji s ventilacijom kako bi se izbjeglo udisanje kancerogenog rezidualnog plina. Nakon što su pooštreni zdravstveni kriteriji i nakon što se ustanovilo da je ETO kancerogen, njegova uporaba bila je ograničena. Danas se ETO vrlo rijetko primjenjuje. Zamijenili su ga sumporni fluorid  i metil – bromid, oba bez boje i mirisa, vrlo toksična i potencijalno rizična za zdravlje.
Prilikom zaprašivanja sumpornim fluoridom treba paziti da ne dođe u dodir s izvorom struje ili s otvorenim plamenom jer može izazvati požar. Zbog vrlo niskog vrelišta, treba izbjegavati kontakt sumpornog fluorida s vodom jer može korodirati metalne površine. Sumporni fluorid može djelovati na bjelančevine, npr. na kožu, može uzrokovati stvaranje mrlja i blijeđenje dokumenata.
Metil-bromid  oštećuje papir, kožni uvez i druge materijale .
Dezinsekcija se, osim zaprašivanjem i špricanjem, može izvesti i dezoksidacijom: gradivo se smješta u zatvoreni prostor u koji se uvodi se plinoviti dušik, argon ili helij. Ovaj postupak traje više tjedana, ovisno o uvjetima (rezidualni nivo oksigenacije, temperatura, vlažnost, itd.)

Kada se radi o uništavanju glodavaca, deratizacija je najbolji izbor. Ponekad su mišolovke praktičnije od  kemijskih sredstava, budući da  je često nemoguće izvući uginule životinje iz mjesta kamo su se sklonile.

Ne zaboravite:

 • redovno provjeravati arhivsko gradivo
 • adresu laboratorija koji može provesti analizu biokontaminacije
 • adresu stručnjaka za dezinfekciju spremišta i dokumenata
 • broj gradske službe za deratizaciju
 • ono navažnije: nikad se u zdravi prostor ne smije unositi sumnjivo gradivo ako nije prošlo jedno vrijeme u kojem ga se promatralo – takvo gradivo mora ići u zonu trijaže, a ne u spremišta!

Literatura:
Gilbert Le Guen, Centre Interrégional de Conservation du Livre, Arles : Les problèmes biologiques, Marseilles, FR, 1995.
La pratique archivistique française, 481. – 483., 496., Paris, FR, 1993.
Emergency Salvage of Flood Damaged Family Papers, NARA, Washington, USA, 1998.
Erich Kesse : Know the Signs of Insect Infestation, Preservation Bulletin 7.1.Univesity of Florida Libraries, USA (CoOL), 1999.
Pests in Your Collections, Chicora Foundation, INC. Columbia, South Carolina, USA,(CoOL ), 1994.
William J. Arnold : Fumigation for Insect Control: Sensitive Structures, Museums and Art and Valuables Repositories , Vol. 7, Nr. 1, (CoOL) Alta Loma, CA, 1985
Bugs are eating my family treasures!, Bishop Museum, Honolulu, Hawai`i, USA, 1996.

(Predavanje je održano na Savjetovanju HAD-a u Trakošćanu, 15. lipnja 2000. godine)